Het klassieke ketogeen dieet is een dieet met veel vetten, gemiddeld in eiwitten en weinig koolhydraten. Het wordt gebruikt om epilepsie aanvallen bij kinderen te verminderen. Het dieet zorgt ervoor dat het lichaam vetten moet verbranden voor energie in plaats van koolhydraten. Koolhydraten in voeding worden in het lichaam afgebroken tot glucose. De glucose wordt vervolgens naar de cellen getransporteerd zoals de spier- en hersencellen. Als er geen koolhydraten worden gegeten dan gaat het lichaam op zoek naar een andere energiebron. De lever breekt het lichaamsvet af tot vetzuren en ketonen. De ketonen vervangen de glucose als de energiebron. Als er meer ketonen in het bloed aanwezig zijn dan komen epilepsieaanvallen minder vaak voor. Deze staat van het lichaam wordt ketose genoemd.

Verhouding van het dieet
Het ketogeen dieet dat gebruikt werd tegen epilepsie aanvallen voorziet in voldoende eiwitten voor de groei en herstel van het lichaam. Het bevat ook voldoende calorieën voor de persoon. Het klassieke ketogeen dieet heeft een ratio van 4:1 van het gewicht van vetten tot koolhydraten en eiwitten samen. Dit wordt bereikt door de koolhydraten te reduceren zoals brood, rijst, pasta en suiker. Anderzijds worden er meer vetten gegeten zoals spek, eieren en noten. Het aantal calorieën bij het klassieke ketogeen dieet bestaat voor circa 80 procent uit vetten.

Hoe test ik op ketonen?
Strips waarmee op ketonen in het bloed kan worden getest zijn te verkrijgen bij de drogist of apotheek maar ook op het internet. Urinetest zijn het makkelijkst om te gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar onder de naam ketostix. De meeste urinetests voor ketonen gaan op de volgende manier:

  • Plas in een schoon potje
  • Doop de strip in de urine
  • Schud de overbodige urine van de strip af
  • Wacht tot de strip van kleur veranderd
  • In de handleiding staat hoelang je moet wachten
  • Vergelijk de kleur van de strip met de handleiding
  • Schrijf de resultaten op

Beginner?

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Maak een goede start met een uitgebreid stappenplan, genaamd het 'Keto-Dieet boek'. Dit nummer één boek is inclusief het Keto dieet boek, meer dan 150 low-card recepten en een complete uitleg van begin tot eind. Bekijk het Keto-Dieet boek