Bij het ketogeen dieet worden de vetreserves afgebroken door het lichaam. Dit dieet wordt door veel bodybuilders gebruikt om droger te worden en het vetpercentage te verlagen. Door de eigenschappen van het dieet is het mogelijk om spiermassa te behouden en tegelijkertijd het lichaamsvet te verminderen. Het aantal calorieën bij het ketogeen dieet wordt verlaagd tot circa 10 tot 20 procent onder het onderhoudsniveau. Dit is het aantal calorieën dat verbruikt wordt door het lichaam.

De calorieën die men binnenkrijgt bij het dieet komen voornamelijk uit kip, vis, biefstuk, spek, eieren en proteïneshakes. Zoals bodybuilders gewend zijn wordt er vaker op een dag gegeten zodat het lichaam op geen enkel moment tekort komt. Dit zijn minimaal 5 of 6 maaltijden per dag. Bij het ketogeen dieet voor bodybuilders wordt uitgegaan van een 30-5-65 verhouding. Dit bestaat uit 30% eiwitten voor het behoud van de spieren, 5% koolhydraten en 65% vetten. De vetten komen voornamelijk uit de gezonde voedingsmiddelen met voornamelijk onverzadigde vetten.

Koolhydraten laden

Bodybuilders die het ketogeen dieet volgen hebben doorgaans twee keer per week maaltijden met koolhydraten. Dit kan bijvoorbeeld op de maandag en vrijdag. Het laden van koolhydraten begint circa twee tot drie uur voor de training. Meestal wordt er dan eerst koolhydraten gegeten met een hoge GI waarde en daarna koolhydraten met een lage GI waarde. Het doel van het laden is om de voorraad glycogeen in de spieren aan te vullen. Tijdens het laden van koolhydraten is het verstandig om niet veel vetten te eten.

Beginner?

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Maak een goede start met een uitgebreid stappenplan, genaamd het 'Keto-Dieet boek'. Dit nummer één boek is inclusief het Keto dieet boek, meer dan 150 low-card recepten en een complete uitleg van begin tot eind. Bekijk het Keto-Dieet boek