Net als bij een ketogeen wordt bij een eiwitdieet de verhouding tussen de voedingsstoffen aangepast. In tegenstelling tot een ketogeen dieet waarbij je meer vetten gaat eten zorgt een eiwitdieet ervoor dat je juist meer eiwitten gaat eten. Veelal gaat dit ten koste van de hoeveelheid koolhydraten. Veel diëten zijn gebaseerd op het principe van het eiwitdieet. Een goed overzicht van diëten vind je op deze website.

Waarom minder koolhydraten?

Bepaalde soorten koolhydraten leveren veel calorieën maar zijn niet voedzaam. Dit betekent dat je al snel weer honger hebt en een grote kans hebt dat je teveel energie binnenkrijgt waardoor je te dik wordt. De koolhydraten waar je dik van wordt zijn de zogeheten snelle koolhydraten. Kenmerk van deze vorm van koolhydraten is dat ze een hoge glycemische index (GI) hebben.

Waarom meer eiwitten?

Eiwitten zijn erg voedzaam en geven een voldaan gevoel. Het is gezond en het risico dat je teveel energie binnenkrijgt is aanzienlijk minder dan wanneer je relatief veel koolhydraten eet. Vaak gaan diëten mis omdat het gewoon niet vol te houden is. Je eet zo weinig dat er geen energie meer overblijft om normaal te functioneren. Dit lukt wel een paar dagen maar dan stoppen de meeste mensen toch echt en gaat men weer door met eten zoals voor het dieet. Eiwitdiëten zijn meestal goed vol te houden. Uiteraard hebben we dagelijks zowel eiwitten, vetten als koolhydraten nodig. Het is daarom ook niet aan te raden om een bepaalde categorie helemaal buiten beschouwing te laten. Goede eiwitdiëten houden hier wel rekening mee en zorgen voor een evenwichtige voedingsbalans tussen de drie macronutriënten. Het is echter zo dat we in de loop der tijd anders zijn gaan eten. Tegenwoordig eten we veel meer koolhydraten dan vroeger. Daarom moeten veel mensen om af te vallen minderen met koolhydraten en dit aanvullen met eiwitten.

Nadelen van het eiwitdieet

Nadelen van een eiwitdieet zijn niet zo specifiek van toepassing op een eiwitdieet maar meer algemeen van aard. Diëten levert nu eenmaal een risico op dat je afvalt maar later weer aankomt. Dit is een valkuil waar al menig diëter in is gestapt. Ga je beginnen met een dieet probeer dan tijdens het dieet te werken aan je eetgewoonten. Zorg dat je gezonder gaat eten met veel variatie. Het meest ideale is om te kiezen voor een dieet dat je gedurende de dieet periode hierbij ondersteunt. Dit kan middels coaching maar ook door het leveren van diverse gezonde recepten doormiddel van een receptenboek o.i.d.

Soorten eiwitdiëten

Er zijn veel verschillende soorten diëten op de markt verkrijgbaar. Ze zijn vrijwel altijd terug te herleiden naar een bepaalde hoofdvorm. Ben je op zoek naar goed werkende eiwitdiëten dan is de site snelafvallenadvies.nl een aanrader. Op de website krijg je advies over snel afvallen en wordt de keuze gelaten tussen afvallen op eigen kracht of toch met behulp van een dieet.

Er zijn diëten beschikbaar die zowel ontbijt, lunch als avondeten voor je regelen. Veel mensen gebruiken ook shakes om af te vallen. Veelal zijn dit zogenaamde eiwitshakes die boordevol eiwitten zitten. Ze bevatten erg weinig calorieën en geven toch een verzadigd gevoel. Wil je beginnen met een shake dieet dan is het aan te raden eerst goed de verschillende dieet shakes te vergelijken.

Beginner?

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Maak een goede start met een uitgebreid stappenplan, genaamd het 'Keto-Dieet boek'. Dit nummer één boek is inclusief het Keto dieet boek, meer dan 150 low-card recepten en een complete uitleg van begin tot eind. Bekijk het Keto-Dieet boek