Een cyclisch ketogeen dieet is een koolhydraatarm dieet waarbij periodes van weinig en veel koolhydraten worden afgewisseld. Dit wordt voornamelijk gebruikt door bodybuilders die willen afvallen maar toch kracht en spiermassa willen behouden.

Ketogeen dieet
Bij het ketogeen dieet wordt het aantal koolhydraten verminderd tot maximaal 50 gram per dag. De rest van de calorieën is afkomstig van vetten en eiwitten. Dit is nodig om in ketose te raken en te blijven. Het cyclische ketogeen dieet kan lastig zijn om te volgen omdat het aantal koolhydraten wisselt tijdens de dagen. Toch moet het aantal koolhydraten goed in de gaten gehouden worden zodat er niet te veel of te weinig gegeten wordt.

Mogelijke bijwerkingen
Als er wordt begonnen met een koolhydraatarm dieet dan zijn er met name in de beginfase bijwerkingen. Tijdens de beginfase moet het lichaam eraan wennen dat het geen koolhydraten krijgt. Veel mensen voelen zich vermoeid tijdens de beginfase en afwezig. Deze bijwerkingen gaan meestal snel weg na de beginfase. Als het lichaam eraan gewend raakt dan volgen positieve bijwerkingen zoals meer concentratie, kalmte en meer energie.

Als het lichaam in ketose verkeert neemt bij veel mensen het verlangen naar zoetigheden af. Dit komt doordat er veel vetten en eiwitten gegeten worden waardoor je je langer vol voelt. Er zijn echter ook personen waarbij de verlangens erger worden. Er wordt immers niets zoets gegeten tijdens een ketogeen dieet. Dit toenemen van het verlangen naar zoetigheden komt waarschijnlijk door psychologische redenen.

Refeeds
Het cyclisch ketogeen dieet voorkomt dat je voor een lange tijd geen koolhydraten meer eet. Bij het cyclisch ketogeen dieet wordt er na een bepaalde periode een “refeed” gehouden. Een refeed is een periode waarbij er veel complexe koolhydraten worden gegeten en weinig vetten en suikers. Door het ketogeen dieet zijn de glycogeen voorraden leeg. De refeed is ervoor bedoeld om de glycogeen voorraden in de lever en de spieren te vullen. Het wordt niet opgeslagen als vet maar gebruikt om de lege voorraden in het lichaam weer te vullen. Tijdens een refeed kunnen koolhydraten alleen worden opgeslagen als vet als er meer koolhydraten gegeten worden dan nodig om de glycogeen voorraden te vullen. Om deze reden kan er tijdens een refeed dag meer calorieën gegeten worden dan op de dagen zonder koolhydraten. Tijdens een refeed dag wordt er 400 tot 600 gram koolhydraten gegeten. Dit heeft al gevolg dat het gewicht na de refeed dag iets stijgt maar dit is niet erg.

De doelen van een refeed

      Het aanvullen van de lege glycogeen voorraden
      De hormonen en schilklier weer aan het werk te zetten
      Het voorzien van een psychologische pauze in het strikte dieet

Na een refeed zijn de glycogeen voorraden gevuld waardoor deze gebruikt kunnen worden voor de trainingen. Er kan gesport worden met een hogere intensiteit en de spiermassa heeft er profijt van. Doordat tijdens het ketogeen dieet de glycogeen voorraden leeg zijn is het normaal gesproken niet makkelijk om met een hoge intensiteit te sporten.

Beginner?

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Maak een goede start met een uitgebreid stappenplan, genaamd het 'Keto-Dieet boek'. Dit nummer één boek is inclusief het Keto dieet boek, meer dan 150 low-card recepten en een complete uitleg van begin tot eind. Bekijk het Keto-Dieet boek