Het Atkins dieet is het bekendste koolhydraatarme dieet. Bij het dieet wordt het aantal koolhydraten dat je eet sterk verminderd. Doordat je minder koolhydraten mag eten wordt het aantal vetten en eiwitten vermeerderd. Tijdens het dieet mag je eiwitrijke voedingsmiddelen zoals vis, eieren en vlees eten. Producten met vet mogen ook gegeten worden zoals kaas en spek. Het doel van het dieet is om af te vallen.

De fasen van het Atkins dieet

Het Atkins dieet begint met een introductiefase. In de eerste twee weken van het dieet mag de persoon niet meer dan 20 gram koolhydraten eten. In vergelijking met een normaal eetpatroon is dat heel weinig koolhydraten. Producten zoals brood, aardappelen en pasta kunnen niet meer gegeten worden. De koolhydraten die wel gegeten mogen worden komen voornamelijk uit groene groenten. In de weken daarna mogen de personen iedere week vijf gram koolhydraten toevoegen. Dit mag gedaan worden tot het doel is bereikt van 40 tot 90 gram koolhydraten. Dit wordt de onderhoudsfase genoemd van het dieet.

Voordelen

Je kunt stabiel afvallen met het Atkins dieet. Miljoenen mensen kunnen dit inmiddels bevestigen. Doordat het dieet de koolhydraten sterk verminderd moet het lichaam sneller vet gaan gebruiken voor energie. Je bent in feite vet aan het eten om vet te verbranden. Een ander voordeel van het dieet is dat de producten met veel suikers worden vermeden. Veel mensen zijn verslaafd aan producten met suiker. Door het Atkins dieet kunnen deze personen ervaren hoe het leven zonder suiker is.

Nadelen

Doordat koolhydraten tot een minimum worden beperkt eet je minder groenten en fruit krijg je minder vitamines en mineralen binnen. Dit is tegenstrijdig met wat aanbevolen wordt. De meeste mensen zijn juist beter af als ze meer groenten en fruit eten. Een ander nadeel is dat de persoon vermoeid kan raken en weinig energie heeft. Dit komt doordat er opeens geen goede bron voorhanden is voor de energie. De lichaam is immers gewend aan koolhydraten om energie uit te halen. Het gevolg is dat het lichaam ook spieren kan gaan gebruiken voor energie.

Over het algemeen vallen de bijwerkingen mee bij het Atkins dieet. De resultaten na het dieet zijn goed maar toch zijn er veel mensen die het dieet na een jaar niet meer volgen. De reden hiervoor is omdat het dieet moeilijk vol te houden is. Onderzoeken tonen aan dat dit met elk dieet het geval is. Mensen kunnen niet tegen regels en worden niet graag gehouden aan bepaalde restricties tijdens het eten.

Beginner?

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Maak een goede start met een uitgebreid stappenplan, genaamd het 'Keto-Dieet boek'. Dit nummer één boek is inclusief het Keto dieet boek, meer dan 150 low-card recepten en een complete uitleg van begin tot eind. Bekijk het Keto-Dieet boek