Het lichaam heeft energie nodig voor de activiteiten. Deze energie komt normaal gesproken uit koolhydraten, dan uit vetten en als laatste uit eiwitten. Als je je inname van koolhydraten verminderd naar minder dan 30 gram dan moet het lichaam op zoek naar andere energiebronnen. De eerstvolgende bron zijn de vetten.

Wat zijn ketonen?
Elk orgaan in het lichaam, behalve de hersenen en het zenuwstelsel, kunnen vetten gebruiken als brandstof. De hersenen en het zenuwstelsel kunnen redelijk effectief functioneren zonder de glucose uit koolhydraten. Deze kunnen tot 75% van de energie uit ketonen halen. Ketonen zijn een restproduct dat overblijft nadat de vetten niet compleet zijn afgebroken in de lever. De ketonen komen in de bloedbaan terecht waarna ze via de urine het lichaam verlaten. Er zijn drie soorten ketonen; bèta-hydroxyboterzuur, acetylazijnzuur en aceton.

Hoe langer het ketogeen dieet gevolgd wordt, hoe meer ketonen er worden aangemaakt. Er wordt dan ook steeds minder glucose gebruikt door het lichaam en steeds meer ketonen. De omzetting van eiwitten naar energie wordt ook verminderd. Het lichaam verkeert dan in ketose. Dit is een andere metabolische staat. Het duurt meer dan drie dagen voor deze staat bereikt wordt.

Beginner?

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Maak een goede start met een uitgebreid stappenplan, genaamd het 'Keto-Dieet boek'. Dit nummer één boek is inclusief het Keto dieet boek, meer dan 150 low-card recepten en een complete uitleg van begin tot eind. Bekijk het Keto-Dieet boek