Je BMI bepaalt of je gewicht gezond is of niet. Een te hoge BMI wilt zeggen dat je aan overgewicht lijdt en dat je beter enkele kilo’s afvalt. Je BMI verlagen kan op een aantal verschillende manieren, maar ze zijn niet allemaal even gezond of efficiënt. We overlopen even die manieren en geven dan enkele tips om op een gezonde en blijvende manier je BMI te verlagen.

Vocht verliezen (geen goed idee!)

Je lichaam bestaat voor een groot deel uit water. Wil je enkele kilo’s afvallen (en dus je BMI verlagen) dan is het dus een optie om te proberen vocht te verliezen, bijvoorbeeld door veel te zweten of weinig te drinken. Dit lijkt misschien op het eerste zicht een goed idee, maar dat is het zeker niet. Al dat water in je lichaam zit daar namelijk niet zomaar, het heeft een functie! Ongeveer alle biologische processen in je lichaam hebben water nodig. Het is één van de meest essentiële bouwstenen van leven. Als je jezelf gaat uitdrogen, gaan er allerlei dingen mis in je lichaam. Je valt misschien heel even wat af, maar dat kan ten koste gaan van blijvende fysieke of mentale schade.

Wil je echt op een gezonde manier afvallen, dan is zelfs het tegenovergestelde waar. Water helpt je namelijk om alle ongezonde stoffen uit je lichaam te spoelen en om je lichaam optimaal te doen werken.

Spier massa verliezen

Er zijn twee soorten weefsels die je kan afbreken in je lichaam om overtollige kilo’s te verliezen: spieren en vet. Spiermassa verliezen doe je wanneer je niet genoeg eiwitten eet of niet genoeg sport. Ga je dus voor een echt crash-dieet waarin je nauwelijks wat eet, dan is de kans groot dat je heel wat spier massa verbrandt. Zo’n crash dieet is sterk af te raden om verschillende redenen. Zo is het in het in de eerste plaats erg ongezond voor je lichaam om zo weinig te eten. Het is bovendien lichamelijk en psychologisch erg zwaar om een crash-dieet langer dan een paar dagen vol te houden. Daar komt nog eens bij dat een crash-dieet vaak gepaard gaat met het gevreesde jojo-effect. De kilo’s die je net kwijt was, komen er vanzelf weer bij, met het verschil dat het allemaal lichaamsvet is en geen spieren, want spieren opbouwen kost tijd en je hebt net heel veel spier massa verloren.

Spier massa verliezen is dus geen efficiënte methode om je BMI te verlagen. In tegendeel, goed ontwikkelde spieren zullen je zelfs helpen om af te vallen. Om je spieren te onderhouden, heb je namelijk veel energie nodig. Die energie, die uit je voeding komt, gaat dus regelrecht naar het onderhoud van je spieren en niet naar het opbouwen van reserves.

Overtollig vet verbranden

Nu zijn we aanbelandt bij de echte methode om je BMI te verlagen. Wil je je BMI verlagen, dan moet je vet verbranden. Dat is de enige gezonde en blijvende manier die je moet toepassen. We geven enkele korte tips om makkelijk vet te verbranden (ook rond je buik).

1. Eet kleinere porties
Lichaamsvet wordt enkel aangemaakt als je meer calorieën eet dan je eigenlijk nodig hebt. Lukt het je om het omgekeerde te doen (meer calorieën verbruiken dan je nodig hebt), dan gaat je lichaam vanzelf je reserves aanspreken, en zo verbrand je vet. Let er wel op dat je jezelf niet uithongert, want dan verlies je ook spier massa. Je zou hiervoor ook een ketodieet kunnen gebruiken.

2. Eet natuurlijk
Natuurlijk organisch voedsel is bijna altijd gezonder dan bereide voeding die je in de supermarkt koopt. Het duurt misschien wat langer om een maaltijd klaar te maken met organische producten, maar het is je tijd meer dan waard. Diepvriesmaaltijden en fast food zijn de ultieme vijanden van iedereen die wilt afvallen. Ze bevatten veel transvetten, bewaarmiddelen en zijn vaak erg rijk aan calorieën. Natuurlijke producten zijn rijker aan vitaminen, vezels en gezonde vetten. Je BMI verlagen door af te vallen is eigenlijk grotendeels een kwestie van anders eten, niet noodzakelijk van minder eten.

3. Drink water
Zoals we hierboven al zeiden, moet je veel water drinken wanneer je wilt afvallen. Water doet alles in je lichaam werken zoals het hoort, inclusief de vetverbrandingsmechanismen. Drink je niet genoeg water, dan zal je lichaam het dus moeilijk hebben om vet te verbranden. Belangrijk is dat je enkel en alleen water drinkt, dus geen frisdranken. Die zitten namelijk ook boordevol suikers.

4. Beweeg meer
Sport en beweging zijn een belangrijke aanvulling bij elk gezond dieet. Wanneer je kiest om af te vallen door gezond te eten, zal je je doel veel sneller bereiken wanneer je ook meer gaat bewegen. Bovendien zorg je er op die manier ook voor dat je je spier massa behoudt terwijl je afvalt.

Beginner?

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden. Maak een goede start met een uitgebreid stappenplan, genaamd het 'Keto-Dieet boek'. Dit nummer één boek is inclusief het Keto dieet boek, meer dan 150 low-card recepten en een complete uitleg van begin tot eind. Bekijk het Keto-Dieet boek